Подробни инструкции за монтаж на Фототапети на ФЛИС основа .

ФОТОТАПЕТИТЕ ИЗРАБОТЕНИ НА ФЛИС основа са перфектното съчетание между естетика, екологичност и бърз монтаж.

Необходими инструменти:

  • Съд за лепилото /+пособие за разбъркване на лепилото/  , лепилото е екологично , всичко се измива без следи 
  • Широка четка или дунапренен валяк за нанасяне на лепило
  • Рулетка
  • Нивелир, молив
  • Ново макетно ножче
  • Гумен валяк за притискане / при липса използвайте мека кърпа, но в никакъв случай микрофибърна /
  • Мастар или летва помощна за изрязване при нужда по края на стената 

-Препоръчително е да се почисти подготвената стена с влажна кърпа, поради остатъци от прах и други частици . Под подготвена стена стена се има в предвид сравнително гладка шпаклована стена , малки несъвършенства не са проблем , боята на водна база латекс или фасаген , е даже предимство , но ако имате вътрешна изолация под шпакловката , или смятате да монтирате директно върху нея , непременно се свържете с нас по телефона за повече информация , вътрешната изолация , може да създаде известни проблеми . Нова шпакловка , покрита с прах , задължително се грундирва предварително . 

- Повърхността на стената е необходимо да бъде гладка, суха, без остатъци от стари тапети, за да ползвате след време предимството на метода на сваляне на ФЛИС , на сухо и без мокрене .

-  Фототапетите , могат да се поставят и върху стари тапети или фототапети само ако са от хартия гладка и без релеф , но не се препоръчва . В този случай , лепилото се нанася върху тапета , а не върху стената .

- Пригответе нужното количество студена вода посочено на опаковката в съда, прибавяйте сухата смес лепило бавно и постепенно към водата , чрез  едновременно разбъркване. Изчакайте около 10-15 мин.,през това време периодично разбърквайте до получаването на гладка хомогенна смес . Вашето лепило може да има цветно оцветяване , това е с цел , удобство , за да не се пропусне ненамазана повърхност , след изсъхване цвета изчезва и остава в състояние на прозрачен гел .

- Предварително нивелирайте и разчертайте вертикална ивица или точки за да постигнете правилното отвесно полагане на първият панел от фототапета. Достатъчно да го направете от единият десен край на първият лист . 

- В случаите, в които фототапета се състои от хоризонтални части, нивелирайте единият край по хоризонталата. При лепенето на останалите панели не е необходима  нивелация, те ще се подредят правилно спрямо първият.

- Нанесете с помощта на широка четка или дунапренен валяк лепилото върху стената в участък около 2-3 см. по широк от ширината на панела и положете първата част от фототапета. Не прекалявайте достатъчно е 1- 2 мм покритие, но внимайте да няма сухи участъци. Притискайте с валяка или меката чиста кърпа , откъм средата към краищата, не са необходими особени усилия. Флис основата на материала приляга много бързо към стената, и с минимални притискания се  отвежда въздуха, след няколко минути Вие сте вече готови за следващата част от фототапета.

- Ако фототапета ви е с малък размер и се притеснявате , че полагането на лепилото върху стената , би ви затруднило , може да го нанесете и директно  върху фототапета , не е нужно да се изчаква . В този случай не се полага лепило на стената  .

- Нашите продукти за разлика от хартиените и други се подреждат без застъпване между отделните панели, поради техническите параметри на флис основата, тя не се преразтегля и не може да се деформира от влагата на лепилото. За да не останат видими фуги между панелите, е необходимо да ги доближите много плътно един до друг с палците . За перфектен резултат е необходимо да отделите повече време за притискане на панелите един към друг , отколкото за самото полагане на целия панел , в противен случай , фугите след изсъхване , могат да се отворят и ако основата е боя с друг цвят , ще се получи доста неестетично .  Препоръчително за невидими фуги също да започнете  монтирането на фототапета откъм прозорци и светлина  към вътрешността на стаята .

- Избършете с мека влажна кърпа остатъците от лепило след около 1 -2 часа  , ако прецените , че е необходимо , самото лепило  може да има леко оцветяване първоначално , но този цвят след изсъхване изчезва , защото се превръща в прозрачен гел .

- С ново макетно ножче изрежете излишните части, ако е необходимо в ъглите, откъм тавана или пода, това е препоръчително да направете след като сте завършили цялостното монтиране , по лесно ще ви е да изчакате 1-2 часа , за да не е много  влажен материала 

- В случай, че накрая се наложи да направете корекция или повторен монтаж, не се притеснявайте, съвсем внимателно отделете панелите от стената, и направете корекциите. Да това е напълно възможно без притеснения , ако стената ви отговаря на всички нормални параметри за стена годна за монтаж на тапети т.е гладка шпакловка или боядисана ,  това е ФЛИС, само този материал има свойствата това да се осъществи реално, а няма да се наложи да си купувате нов продукт. В този случай обаче, ще ви необходимо ново количество лепило,положете панелите на голяма повърхност да изсъхнат и си набавете ново лепило за повторния монтаж . Количеството лепило в опаковката е достатъчно само за еднократен монтаж . / това не възможно разбира се , ако сте монтирали върху дърво , стари тапети , други неподходящи повърхности или сте използвали С200 като добавка  /

- При демонтаж на продукта той се сваля на сухо, не е необходимо никакво мокрене, с леко и внимателно издърпване фототапета се отделя в цяло състояние. По стената, няма нарушени участъци  и нежелани повреди по състоянието й , няма следи от лепило също .
Вашата шпакловка се запазва изцяло във вида в който се намирала преди това.

Благодарим Ви за вашият интерес към продуктите! Надяваме се, да сме  Ви достатъчно полезни, за възникнали  допълнителни въпроси може да  потърсите отговорите им в раздела Често задавани въпроси и отговори или да се свържете с нас!